Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 3. 2020

Nová budoucnost 6.kapitola

Ráno jsem se bála vylézt z postele. Důvodem byl Loki, u kterého jsem si nebyla jistá, jestli se ho bojím nebo mě přitahuje. Musela jsem hodnou chvíli ležet a pozorovat strop, dokud jsem se nerozhodla prostě vstát a jít do obýváku. Jedna možnost byla, že tam na Lokiho vůbec nenarazím, protože včera taky vylezl jen když měl hlad a druhá možnost, ta horší, znamenala další setkání.
Jako malá holka!
Hodila jsem na sebe župan a vyšla do chodby. Pomalu jsem pokračovala dál směrem k obýváku, dokud jsem neuslyšela rozčílený hlas Tonyho Starka. Připadalo mi, jakoby křičel sám na sebe, protože mimo jeho hlas nebylo slyšet nic jiného. Odpovědí byl Loki sedící naproti němu na barové stoličce tváříci se nevzrušeně. A mezitím co kolem něj Stark poskakoval jako nezkrotná vichřice a nadával na všechno možné od Shieldu po Vládu, Loki poklidně míchal ovesné vločky. 
Když jsem se objevila, jen na mě nezaujatě pohlédl a pokračoval dál v předchozí činnosti.
"Tiffany," zvolal nadšeně Tony. "Schválně si to pojď poslechnout."
Zmateně jsem došla až k barovému pultíku a postavila se vedle Tonyho. Loki zřejmě usoudil, že míchat dál ovesnou kaši je zbytečné a začal ji jíst. Stark zapnul televizi a naladil příslušný kanál.
Na obrazovce se objevila plavovláska s velkým výstřihem a mikrofonem.
"Právě stojím před budovou parlamentu a stejně jako většina ostatních..." Kamera se otočila jednou dokola a zabrala neskutečně velký dav lidí s protestantskými tabulkami, které jsem za tu chvilku nestihla rozluštit. "Čekáme na konečný verdikt ministrů a poslanců ze všech zákoutí světa. Jednání bylo započato ve včerejších brzkých ranních hodinách. Některé zdroje informují o skutečnosti, že byl zde viděn i Anthony Stark, známý též jako Iron Man. "
Dav stojící poblíž moderátorky překvapeně zašuměl a obrátilo se k ní mnoho pohledů.
"Proto jsi nebyl celý den doma," řekla jsem.
Přikývl..
"Výstup premiéra by se měl uskutečnit za něolik desítek minut. Do té doby, prosím zůstaňte s námi, protože Vám co nevidět poskytneme živý přenos z místa dění. Za televizi FOX Bonnie Hanksová."
Tony vypnul televizi a tázavě se na mě podíval. Loki se znovu začal přehrabovat ve své kaši a já se začala Starkovi divit, že ho za takovou ignoranci neshodil z balkónu.
"O čem to vůbec jednají?" zeptala jsem se, protože Tony očividně očekával nějakou odpověď, která by ho dokázala uklidnit.
"Chtějí si z Lokiho udělat výstavního králíka."
"A tobě to vadí?" Trochu jsem nemohla uvěřit tomu, že Starkovi záleží na Lokiho dobru.
"Ne, ale musel bych s ním JÁ cestovat po celém světě, aby si ho všude mohli chvilinku nechat na dívání." Oprava, Starkovi doopravdy nezáleží na Lokiho dobru.
"A co s ním chtějí dělat?"
"Včera jsem něco pochytil ve smyslu toho, že by v těch větších hlavních městech uspořádali něco jako "představení", pokud to můžu tak nazvat, vzali by tam Lokiho v řetězech a pár politiků by před lidmi poukazovalo na to, jak dokáží pokořit i samotného boha a mluvili o zaručení svobody. Což je v podstatě hloupost, ale lidé tomu uvěří a politici si tím upevňují moc. Jednoduché a téměř geniální."
"A předpokládám, že Fury navrhl tebe jako...hmmm...bezpečnostní ochranku?"
"Přesně," řekl Tony. "Mám chuť tomu kreténovi vypíchnout i druhé oko."
"Ale původní plán přece byl, že tu bude Loki jakože ve vězení, ne?"
"Původně ano."
"Dá se s tím něco udělat?"
"Vrátil jsem se dnes nad ránem a to jsem ještě obvolával všechny moje právníky a Pepper k tomu," odpověděl. "Ale i tak si stojí za svým."
"Ale někdo musí přece řídit firmu," namítla jsem.
"A taky potřebuji svou asistenku a Natashu už popravdě nechci ani vidět."
Loki se uchechtl a nabral si další pořádnou lžíci vloček.
"Co je tady vtipného?" zeptala jsem se. Podíval se nejprve na mě a pak na Starka, jakobychom byli zvířata v zoo, která ho nesmírně zaujala.
"Pověz jí svůj geniální plán," usmál se jizlivě Loki.
Stark na něj vrhl otrávený pohled a pokračoval. "Studuješ přece jazyky, no ne? Tak mě napadlo...že bych ti letos zařídil místo obvyklého vyučování ve škole praktické studium a cestovala bys s náma, jako moje asistentka. Pepper mezitím bude muset zvládnout firmu."
Loki naklonil hlavu na stranu a zkoumavým a zároveň pobaveným pohledem sledoval moji reakci. V té chvíli jsem totiž musela vypadat opravdu hloupě, protože jsem se taky pěkně hloupě tvářila. Asistentka Tonyho Starka? To je šílené.
"Stačí když se domluvíš na různých místech, o nic víc nejde," povzbuzoval mě Tony. "Já umím jen anglicky a pár ruských nadávek, ale ty přece studuješ evropské jazyky, no ne?"
"Pouze evropské, co když se dostaneme do Číny?" 
"Máme ruce a nohy, tak se domluvíme, ne? Navíc tam určitě někdo bude muset umět mluvit nějakým evropským jazykem, jinak by to nešlo."
"Je to šílenství."
"Mohl bych tě tu nechat v tomhle strašidelném mrakodrapu, budeš chodit do školy a sem tam tě navštíví jednooká příšera Fury."
"Dobrá, ale napíšeš mi na konci osvědčení, aby si nemysleli, že jsem se celý rok flákala," řekla jsem. 
"Samozřejmě všechno vyřídím," dušoval se Tony. "Akorát si nemysli, že budeme pořád jenom pracovat. Určitě chci ve Francii navštívit tamní bary a pokud po cestě narazíme na Casino, automaticky stavíme," prohlásil.
"Neuvěřitelné," zasmála jsem se.
"Takže, asistentko Cutlerová, sbalte si věci. Pozítří nás čekají ve Vegas." S tím odešel do výtahu.
Loki v tu chvíli dojedl svoje ovesné vločky, opřel se o židli a založil ruce na prsou. Jeho přímý pohled mě zase uváděl do rozpaků a když jsem se konečně dokázala pohnout a odejít pryč, uslyšel jsem za sebou jeho hlas. "No, gratuluju."
"Díky."
"Snídat nebudeš?" zeptal se a já se zastavila na půl cesty od dveří do chodby.
"Myslím, že ne." Snažila jsem se ovládnout svůj hlas, ale i tak v něm bylo cítit napětí.
"Ty ovesné vločky jsou vážně dobré."
Tak jo! Vyhrál. Otočila jsem se a šla si sednout naproti němu. Trvalo mi pár minut, nachystat si snídani a když jsem usedla a vzala lžičku do ruky s počáteční úmyslem najíst se, nedokázala jsem do sebe nic dostat.
"Tobě to nevadí?" zeptala jsem se. "Že z tebe dělají výstavního králíka, jak říkal Tony."
"A i kdyby mi to vadilo, co s tím udělám?"
"Nic," uvědomila jsem si. "Promiň, asi tě to musí hodně štvát."
"Aspoň nebudu muset mít na očích pořád jenom Starka. Je to takový čertík v krabičce. Klid, klid a pak vybuchne a děje se přesně to, co ráno."
"Nevypadal jsi, že by tě to nějak vyvádělo z míry."
"To taky ne, jen mám potom potíže jíst, když bojuju s neustálým nutkáním se mu smát."
Nevěřila bych, že mě někdo takový jako Loki dokáže rozesmát, ale stalo se to. Vzpomněla jse si na obrázek běsnícího Starka, když jsem vešla do obýváku a chápala, jak se musel asi Loki cítit.
"Takový úsměv by ti mohla leckterá z Asgardských žen závidět. Možná už vím, co na vás Thor tak úžasného vidí."
V okamžiku jsem zmlkla a zatvářila se velmi vážně. Byl to kompliment nebo se mě snažil namíchnout tím, že považuje Thora za pitomce, když se mu líbí pozemšťanky?
"Měla bych to zavolat Melanie," oznámila jsem a s miskou v ruce se vydala ke dveřím.
"Hodně štěstí," zasmál se pohrdavě Loki. "Musíš ji přece ujistit, že tě vážně nezabiju svojí ohromnou smrtící palicí."

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář